Är vindkraftverk en stor källa till utsläpp av mikroplaster?
De mätningar och vetenskapliga studier som finns indikerar att vindkraftverk inte är en betydande källa till utsläpp av mikroplaster, utan snarare att de genererar försumbara mängder, jämfört med andra källor till mikroplaster.Vindkrafstillverkarna arbetar dessutom kontinuerligt med olika åtgärder för att ytterligare minimera utsläppen av mikroplaster från vindkraftverkens blad. Ett exempel är att på vingspetsen, där slitaget är som störst, har ett extra lager av skyddande färg som förhindrar erosion. Att regelbundet underhålla och inspektera bladen på driftsatta vindkraftverk är också en viktig del i arbetet med att minimera utsläppen.
Källa: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/vindkraft/fragor-och-svar-om-vindkraft/
Vad är ett fotomontage och hur fungerar det?
Fotomontage tas fram i syfte att illustrera hur vindkraftverken kan komma att se ut från specifika platser. Fotopunkter väljs utifrån var vindkraftverken bedöms blir synliga. Platserna väljs också utifrån viktiga kulturhistoriska platser samt orter där folk vistas. Fotona för fotomontagen är så kallade panoramabilder och visar en bred vynvinkel, så som om man vrider på huvudet.Ett fotomontage i vindkraftsammanhang är alltså ett fotografi där vindkraftverk digitalt har lagts in i bilden. Med hjälp av geografiska referenspunkter och kännedom om terränghöjd samt vindkraftverkens koordinater, höjd och rotordiameter kan verkens placering och storlek återges på ett verklighetstroget sätt. Fotomontage genomförs enligt vetenskapligt verifierade metoder.
Hur bestäms ett projektområde för vindkraft? Måste alla markägare säga ja, och vad händer om någon säger nej?
Nej, alla markägare måste inte säga ja. Projektområdet styrs av vilka markägare som själva väljer att vara en del av projektet. RES anpassar projektområdet efter de som godkänt projektering på sin mark och strävar alltid efter att i möjligaste mån ha en sammanhängande yta.
Vem investerar i vindkraftsprojekt utvecklade av RES? Finns det en risk att företag från icke demokratiska länder går in som ägare?
RES säljer sina utvecklade vindkraftsprojekt till i huvudsak europeiska företag och pensionsfonder som vill investera i förnybar elproduktion. RES vision är att alla ska ha tillgång till koldioxidfri energi. Som ett led i detta har vi tagit ett strategiskt beslut om att inte själva äga de vindparker som vi utvecklar, utan fokusera på att skapa förutsättningar för så mycket produktion av förnybar el som möjligt.
Vidare är det idag reglerat vilka utländska aktörer som får lova att investera i samhällsviktig verksamhet i Sverige, dit vindkraften räknas. 1 december 2023 trädde en ny lag (2023:560) i kraft om granskning av utländska direktinvesteringar. Lagen ger möjlighet att granska utländska direktinvesteringar och, om det är nödvändigt, förbjuda dem. Syftet är att säkerställa att investeringar inte utgör en risk för rikets säkerhet.
Källa:
- https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2023560-om-granskning-av-utlandska_sfs-2023-560/
- https://isp.se/utlandska-direktinvesteringar/uppdraget-som-granskningsmyndighet/
Vad händer när vindparken ska avvecklas? Om ägaren av vindparken gått i konkurs, kan markägaren då bli ansvarig för avveckling och återställning av marken?
Det är alltid verksamhetsutövaren som har ansvaret för nedmontering och avveckling. Marken återställs i enlighet med krav i miljötillståndet. I miljötillståndet finns dessutom krav på ekonomisk säkerhet vilken ska ställas i sin helhet innan tillståndet tas i anspråk. Kort sagt, spaden får inte lov att sättas i marken förrän ägaren av miljötillståndet kan visa att de avsatt pengar för avveckling och återställning av marken. Huvudsyftet med den ekonomiska säkerheten är att slippa risken att samhället, det vill säga skattebetalarna, ska behöva stå för kostnaden för nedmontering och återställande av mark om bolaget som äger vindparken skulle gå i konkurs, eller av andra skäl inte kan genomföra avvecklingen (se prop. 2006/07:95, s.111).
Markägare har inget ekonomiskt ansvar för nedmontering och återställande av mark, oavsett anledning till avveckling. Markägares signerade avtal och dess bestämmelser kommer att bibehållas och vara giltiga i sin helhet, oberoende av eventuella förändringar i ägandet av vindparken. Detta gäller även om en konkursförvaltare skulle överta vindparken.
På Naturvårdsverkets hemsida kan ni läsa mer om ansvar för avveckling och återställning av marken: Nedmontering av vindkraftverk och ansvar för återställande (naturvardsverket.se)
Finns det subventioner för vindkraft?
Nej, det finns inga subventioner för vindkraft. Investeringsbeslut som fattas idag görs på marknadsmässiga grunder, utan förväntningar om extra stöd. Att det finns ekonomiska incitament för att bygga vindparker är en grund för att bolag ska investera i både tillståndsprocessen och i att bygga och driva vindparker.
Regeringen tog för några år sedan beslut om att elcertifikatsystemet, som tidigare stöttat utbyggnaden av förnybar energi i Sverige, avslutas år 2035. Innebörden av beslutet är att inga nya anläggningar som tas i drift efter 2021 kommer att tilldelas elcertifikat.
Var tillverkas vindkraftverken?
RES nuvarande huvudleverantörer av vindkraftverk kommer från Europa. Leverantörerna har flera produktionsanläggningar för vindkraftverkens olika delar i Europa samt i övriga delar av världen.
Varför måste det finnas hinderljus på vindkraftverk?
Enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2020:88) ska alla objekt som är 45 meter eller högre ljusmarkeras.
Vindkraftverk med en totalhöjd som överskrider 150 meter och som utgör vindparkens yttre gräns ska utrustas med ett vitt, blinkande (40 - 60 blinkningar per minut), högintensivt ljus med lägre styrka under gryning, skymning och mörker. Om det finns samlad bebyggelse inom fem kilometer riktas ljuset uppåt för att minska störningar för omgivande bebyggelse. Vindkraftverk i den inre delen av vindparken ska markeras med ett lågintensivt, rött fast, ljus. När maskinhuset, som är monterat längst upp på tornet, har en höjd över 150 meter ska tornet även markeras med lågintensiva ljus på halva höjden upp till maskinhuset.
Hanna Elfvin
Projektledare
Tel: +46 735 24 99 88
Mail: hanna.elfvin@res-group.com
Philip Almqvist
Biträdande projektledare
Tel: +46 768 67 69 58
Mail: philip.almqvist@res-group.com
RES Renewable Norden AB
Lilla Bommen 1, 411 04 Göteborg
Tel: +46 31 339 59 60
Mail: info.nordics@res-group.com